Tarta z pekanami (wegańska, bezglutenowa). Idealna na Święta.

Ten przepis to prawdziwa petarda. Idealnie sprawdzi się podczas Świąt lub eleganckiej imprezy.

Przede wszystkim, zapiszcie sobie przepis na ten spód. Nada się do wszystkich słodkich tart, mazurków i ciast na kruchym cieście. Jeżeli nie zależy Wam na eliminacji jajka, to zamiast „jajka z siemienia” możecie dodać jedno kurze.

Spód może się też nadać do tart wytrawnych, wtedy zrezygnujcie z cukru, dodajcie ½ łyżeczki soli.

Nadzienie nie jest przesłodzone, a dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że staje się wyważone w smaku. Pekany możecie też wymieszać z orzechami włoskimi.

Ciasto zrobi wrażenie podczas świątecznych uroczystości. A jego największą zaletą jest to, że możecie je wykonać 2 dni przed planowanym podaniem i nie straci nic na swym smaku.

Ilość składników na formę do tarty o średnicy 28cm:

Spód:
· 100g mąki migdałowej lub tartych migdałów
· 105g skrobi ziemniaczanej
· 2 łyżki cukru kokosowego
· ¼ łyżeczki soli
· 85g oleju kokosowego, miękkiego
· 1 zamiennik jajka z siemienia lnianego (opis niżej)
· 2 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:

  1. Żeby wykonać zamiennik jajka, wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 2,5 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Jeżeli jesz jajka, to możesz użyć jednego jajka.
  2. W misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, skrobię, cukier i sól.
  3. Dodaj olej kokosowy i posiekaj nożem, do uzyskania grudek.
  4. Następnie dodaj zamiennik jajka lub jajko, 2 łyżki wody i zagnieć ciasto, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji (mogą pozostać małe grudki oleju).
  5. Zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę.
  6. Następnie wyjmij ciasto i umieść bez folii, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia o rozwałkuj.
  7. Zdejmij wierzchnią warstwę papieru, przyłóż formę do tarty i szybkim ruchem odwróć formę razem z ciastem. Oderwij drugą warstwę papieru i za pomocą rąk, dokładnie dociśnij ciasto do brzegów i spodu. Wyrównaj.
  8. Umieść w lodówce do czasu pieczenia.
  9. Nagrzej piekarnik do 175*C. Podpiecz spód przez 8-10 minut.
  10. Wystudź.

Nadzienie:
· 80g cukru kokosowego
· 110g syropu klonowego
· 80g oleju kokosowego
· 100ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
· 3 łyżki mielonego siemienia lnianego (25g)
· 20g skrobi ziemniaczanej
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· ¼ łyżeczki soli
· 200g pekanów, pokrojonych
· 60g gorzkiej czekolady, pokrojonej

Sposób wykonania:

  1. W garnku, umieść syrop klonowy, cukier waniliowy i olej kokosowy. Podgrzej na bardzo małym ogniu, do rozpuszczenia oleju. Wyłącz i dodaj cukier kokosowy. Wymieszaj i przestudź.
  2. W misce wymieszaj ze sobą mleko, siemię lniane, skrobię i sól.
  3. Do przestudzonej masy z olejem, dodaj mieszankę z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone pekany.
  4. Upewnij się, że masa nie jest gorąca i dodaj pokrojoną czekoladę.

Całość:

  1. Nagrzej piekarnik do 175*C.
  2. Na podpieczonym spodzie, umieść masę z pekanami i piecz przez 30 minut.
  3. Po 15 minutach sprawdź, czy brzegi się nie przypalają. Jeżeli są ciemnobrązowe, to przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej.
  4. Wystudź przez minimum 2 godziny.
  5. Przechowuj w lodówce. Smakuje zarówno w temperaturze pokojowej jak i schłodzona.

Wartości odżywcze dla 1 z 14 porcji:

  • Energia: 380kcal
  • Białko: 3,9g
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 25g
  • Błonnik: 3,3g