Dietetyk Anna Okoń | Blog
15429
blog,paged,paged-2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Jeśli macie ochotę na łatwy, szybki i czekoladowy przepis, to ten jest właśnie dla Was. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, lub nawet zamrożony jako lody. Ten zdrowy mus to połączenie zaledwie 4 składników i wody: awokado, kakao, orzechów i czegoś do posłodzenia. Za tym małym deserem kryje się...

TRUSKAWKI Te małe, czerwone kulki mają w sobie dużą moc. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są dobrym źródłem takich składników odżywczych jak: Witamina C Mangan Kwas foliowy Potas Przeciwutleniacze, głównie antocyjany W mniejszych ilościach także: Żelazo Miedź Magnez Fosfor Witamina B6 Witamina K Witamina E Są to...

To najszybszy i bardzo smaczny sposób na drugie śniadanie do pracy. Możesz też z niego zrobić wersję śniadaniową. Czas przygotowania: 5 minut Czas chłodzenia: min. 2 godziny Składniki na bazę (2 porcje): 1 szklanka mleka kokosowego 100ml wody 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego...

Może macie ochotę na drugie śniadanie lub kolację w nieco słodszej wersji? Spróbujcie tego chlebka bananowego (najlepiej smakuje następnego dnia). Ilość porcji: 6-8 Czas: przygotowanie: 10 minut pieczenie: 50 minut Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy...

Bułki może nie są puszyste i nadmuchane, a raczej zbite i kruche, o konsystencji ciastek biszkoptowych. Ale dają się ładnie przekroić i mogą być fajnym uzupełnieniem węglowodanów w diecie alergika. Mogą pojawić się na protokole autoimmunologicznym (u osób źle tolerujących tapiokę, można wymienić na mąkę...

Dlaczego warto wprowadzić kokos do swojej kuchni? Osobiście uwielbiam kokos pod każdą postacią: olej, pasta, mleko, wiórki. Przede wszystkim ze względu na smak, a także ze względu na jego dobroczynne działanie. Jest bardzo stabilny termicznie, ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Można na nim...

Znacie plantany? Ostatnio pojawiły się w Lidlu, co mnie bardzo ucieszyło, ponieważ to bardzo uniwersalne owoce i ciężko dostępne w Polsce. Chociaż mam nadzieję, że stopniowo będzie się to zmieniać. Plantany są „warzywną” odmianą bananów. Zielone mają dużo skrobi i w ogóle nie są słodkie...

Jest to szybka i pyszna propozycja na śniadanie. Do gotowych muffinek dodajcie 2 garści rukoli lub innej sałaty, polanej oliwą z oliwek i będziecie mieli pełnowartościowe i sycące śniadanie. Mogą być serwowane zaraz po upieczeniu lub przygotowane dzień wcześniej i odgrzane lub zjedzone na zimno. Składniki...

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis, który gościł u mnie na sylwestra. Jest to szybki sposób na danie, które dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. A do tego jest zdrowe i jest bardzo dobrą opcją na śniadanie lub obiad. Odpowiedni poziom białka i tłuszczu nasyci Was na długie...

Tak jak obiecałam, dzisiaj wstawiam przepis na ciasto dla osób będących na protokole autoimmunologicznym lub dla tych, którzy nie mogą jeść jaj. Ciasto robi się szybko. Jeśli nie ma przeciwwskazań to można je zrobić na jajku i dodać orzechy oraz standardową przyprawę do piernika. Składniki na standardową...