Dietetyk Anna Okoń | Blog
15429
blog,paged,paged-2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Świetny sposób na śniadanie dla zajętych, które można wykonać wcześniej. Możecie zwiększyć ilość składników i zrobić zapiekankę na 2-3 dni, wystarczy ją po prostu podgrzać. Składniki na 1 porcję: 1/4 kiełbasy chorizo (ok. 50g) 1 mała cukinia, starta na dużych oczkach 1 mały batat, starty na...

Mąka migdałowa bardzo fajnie sprawdza się w słodkich wypiekach, jednak ze względu na dużą zawartość kwasów wielonienasyconych (głównie omega-6) używam jej tylko do ciastek lub naleśników, gdzie czas obróbki termicznej jest dość krótki. Ten przepis znalazłam na wielu zagranicznych blogach, ostatecznie inspiracją był ten ze...

To doskonały napój na upalne dni. Zawiera spore dawki witaminy C i rutyny, przeciwutleniaczy i składników mineralnych. Tych kilka składników wpłynie pozytywnie na Twój układ immunologiczny a także na stan skóry. Dodatkowo pomogą nawodnić Twój organizm w smaczny i prosty sposób. Rozmaryn: skutecznie poprawia nastrój, poprawia...

Jeśli macie ochotę na łatwy, szybki i czekoladowy przepis, to ten jest właśnie dla Was. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, lub nawet zamrożony jako lody. Ten zdrowy mus to połączenie zaledwie 4 składników i wody: awokado, kakao, orzechów i czegoś do posłodzenia. Za tym małym deserem kryje się...

TRUSKAWKI Te małe, czerwone kulki mają w sobie dużą moc. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są dobrym źródłem takich składników odżywczych jak: Witamina C Mangan Kwas foliowy Potas Przeciwutleniacze, głównie antocyjany W mniejszych ilościach także: Żelazo Miedź Magnez Fosfor Witamina B6 Witamina K Witamina E Są to...

To najszybszy i bardzo smaczny sposób na drugie śniadanie do pracy. Możesz też z niego zrobić wersję śniadaniową. Czas przygotowania: 5 minut Czas chłodzenia: min. 2 godziny Składniki na bazę (2 porcje): 1 szklanka mleka kokosowego 100ml wody 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego...

Może macie ochotę na drugie śniadanie lub kolację w nieco słodszej wersji? Spróbujcie tego chlebka bananowego (najlepiej smakuje następnego dnia). Ilość porcji: 6-8 Czas: przygotowanie: 10 minut pieczenie: 50 minut Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy...

Bułki może nie są puszyste i nadmuchane, a raczej zbite i kruche, o konsystencji ciastek biszkoptowych. Ale dają się ładnie przekroić i mogą być fajnym uzupełnieniem węglowodanów w diecie alergika. Mogą pojawić się na protokole autoimmunologicznym (u osób źle tolerujących tapiokę, można wymienić na mąkę...

Dlaczego warto wprowadzić kokos do swojej kuchni? Osobiście uwielbiam kokos pod każdą postacią: olej, pasta, mleko, wiórki. Przede wszystkim ze względu na smak, a także ze względu na jego dobroczynne działanie. Jest bardzo stabilny termicznie, ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Można na nim...

Znacie plantany? Ostatnio pojawiły się w Lidlu, co mnie bardzo ucieszyło, ponieważ to bardzo uniwersalne owoce i ciężko dostępne w Polsce. Chociaż mam nadzieję, że stopniowo będzie się to zmieniać. Plantany są „warzywną” odmianą bananów. Zielone mają dużo skrobi i w ogóle nie są słodkie...