Dietetyk Anna Okoń | Blog
15429
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nie możecie zjeść tradycyjnego makowca z jajkami, nabiałem i pszenicą? Mam bardzo dobrą wiadomość, ten makowiec nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków i nie jest trudny w wykonaniu. Warto wyposażyć się w maszynkę do mielenia mięsa (lub mocny blender). Według mnie, najlepiej smakuje po 1-2 dniach...

Pierniczki przypominają w smaku i konsystencji szwedzkie pierniki Pepparkakor. Ciastka te idealnie sprawdzą się u alergików, ponieważ nie ma w nich jajek, glutenu ani nabiału, za to jest dużo smaku :) . Dodatkowo słodzone są melasą karobową, a jest ona zdrowszym zamiennikiem białego cukru.   Dlaczego warto używać melasy...

Szaszłyki w kuchni indyjskiej należą do jednej z najpopularniejszych przekąsek (kababs/kebobs). Mogą być zrobione z jagnięciny, baraniny lub drobiu. Z dodatkiem warzyw i ryżu lub kaszy mogą stanowić pełne danie obiadowe. Te szaszłyki nazywają się Reshmi, co oznacza jedwabiste. I takie też wychodzą, jeśli nie przetrzymacie ich...

Kto nie lubi gofrów na śniadanie :) te są chrupiące i łatwe do zrobienia. Są z mąki owsianej, którą najłatwiej jest wykonać samemu w domu, wystarczy zmiksować płatki owsiane w blenderze.  Jeśli macie celiakię, to pamiętajcie, aby użyć mąki lub płatków certyfikowanych, bezglutenowych, ponieważ zwykłe...

Butter chicken to jedno z najczęściej wybieranych dań w restauracjach z kuchnią indyjską. Potrawa pełna smaków i aromatów, którą z łatwością możemy przygotować w domu. Pomimo, że kurczak nazywa się maślany, to w tej wersji jest bez dodatku nabiału (ale jeśli chcecie to oliwę możecie...

Jeśli w lodówce zalegają Wam dojrzałe banany, a pod ręką macie płatki owsiane lub mąkę owsianą i jajko, to możecie zrobić pyszne placki na śniadanie. Do ich przygotowania można użyć gotową mąkę lub zmiksować płatki w młynku lub blenderze. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej to placki przygotujcie...

Szybkie danie z kuchni azjatyckiej w stylu stir-fry, czyli po prostu mieszaj i smaż. Chow mein to w oryginale głównie smażony makaron z dodatkami w postaci mięsa i warzyw, jednak w mojej wersji to właśnie makaron jest tutaj dodatkiem. Możecie dowolnie wymieniać warzywa, na przykład na pieczarki,...

Przepis na tej samej bazie co ostatnie placki z dodatkiem pomarańczy. Jeżeli posiadacie gofrownicę to warto urozmaicić Wasze śniadania. Ciasto możecie przygotować wcześniej, choć jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. A samo robienie gofrów uzależnione jest jedynie od mocy Waszej gofrownicy.   Gofry są bezglutenowe, możecie też...

Jedno z moich ulubionych dań. Łatwo się je robi, można śmiało modyfikować dodatki, na przykład dodając inne warzywa, więcej ostrych przypraw lub więcej/mniej ryżu. Czas gotowania to jedynie 30 minut, choć muszę przyznać, że im dłużej chili  się gotuje na małym ogniu, tym lepiej smakuje....

Dla małych i dużych łasuchów.  Bezglutenowe, z opcją bezmleczną.   Placki są szybkim sposobem na śniadanie lub dodatek do obiadu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy, że dodasz do nich świeżych owoców, odrobinę orzechów i otrzymasz pełnowartościowy posiłek. Możesz je też zabrać do pracy lub spakować dziecku...