Dietetyk Anna Okoń | Blog
15429
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Jedne z ulubionych słodyczy z dzieciństwa. Te, można jeść bez wyrzutów sumienia, nie mają w sobie ani cukru ani syropu glokozo-fruktozowego. Mają za to dużo wapnia, którego bogatym źródłem jest sezam i tahini. Erytrytol ładnie się rozpuszcza pod wpływem ciepła i szybko krystalizuje w pokojowej temperaturze,...

W zależności od czasu pieczenia, możecie zrobić małe kromki chleba lub krakersy. Spróbujcie dodać różne zioła i przyprawy, dla podkręcenia smaku. Dobrze sprawdzą się też płatki drożdżowe.   Składniki na 24 sztuki: 270g nasion i pestek, u mnie: 80g nasion sezamu 80g nasion słonecznika 80g nasion lnu ...

Dieta bez glutenu i mleka nie musi oznaczać Świąt bez mazurków. Spód świetnie się nada do każdej słodkiej tarty. Kajmak możecie wykonać w dwóch wersjach: bez cukru, z erytrolem, która ma mniej kalorii, a po zastygnięciu przypomina kruchą krówkę lub z cukrem kokosowym, nieco bardziej kaloryczną, która...

Nasze jedzenie może mieć duży wpływ na to jak wygląda nasza skóra głowy i włosy. Suchość, przetłuszczanie, łupież, rozdwojone końcówki, wypadanie mogą być powiązane z niedoborami niektórych witamin i składników odżywczych. Oczywiście może mieć na to też wpływ sama pielęgnacja, stan naszej gospodarki hormonalnej, prawidłowa...

Dodaj kolor i multum witamin i przeciwutleniaczy do swojego obiadu poprzez tę zdrową i smaczną surówkę. Jest łatwa w wykonaniu i nie wymaga dużej ilości czasu. Sos dobrze jest zrobić w większej ilości, ponieważ doskonale się sprawdzi jako dodatek do surowych warzyw  pokrojonych w słupki (np. ogórki,...

Nie możecie zjeść tradycyjnego makowca z jajkami, nabiałem i pszenicą? Mam bardzo dobrą wiadomość, ten makowiec nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków i nie jest trudny w wykonaniu. Warto wyposażyć się w maszynkę do mielenia mięsa (lub mocny blender). Według mnie, najlepiej smakuje po 1-2 dniach...

Pierniczki przypominają w smaku i konsystencji szwedzkie pierniki Pepparkakor. Ciastka te idealnie sprawdzą się u alergików, ponieważ nie ma w nich jajek, glutenu ani nabiału, za to jest dużo smaku :) . Dodatkowo słodzone są melasą karobową, a jest ona zdrowszym zamiennikiem białego cukru.   Dlaczego warto używać melasy...

Szaszłyki w kuchni indyjskiej należą do jednej z najpopularniejszych przekąsek (kababs/kebobs). Mogą być zrobione z jagnięciny, baraniny lub drobiu. Z dodatkiem warzyw i ryżu lub kaszy mogą stanowić pełne danie obiadowe. Te szaszłyki nazywają się Reshmi, co oznacza jedwabiste. I takie też wychodzą, jeśli nie przetrzymacie ich...

Kto nie lubi gofrów na śniadanie :) te są chrupiące i łatwe do zrobienia. Są z mąki owsianej, którą najłatwiej jest wykonać samemu w domu, wystarczy zmiksować płatki owsiane w blenderze.  Jeśli macie celiakię, to pamiętajcie, aby użyć mąki lub płatków certyfikowanych, bezglutenowych, ponieważ zwykłe...

Butter chicken to jedno z najczęściej wybieranych dań w restauracjach z kuchnią indyjską. Potrawa pełna smaków i aromatów, którą z łatwością możemy przygotować w domu. Pomimo, że kurczak nazywa się maślany, to w tej wersji jest bez dodatku nabiału (ale jeśli chcecie to oliwę możecie...