Dietetyk Anna Okoń | Indyjski kurczak maślany (butter chicken), bez nabiału
15646
single,single-post,postid-15646,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
1

Indyjski kurczak maślany (butter chicken), bez nabiału

Butter chicken to jedno z najczęściej wybieranych dań w restauracjach z kuchnią indyjską. Potrawa pełna smaków i aromatów, którą z łatwością możemy przygotować w domu. Pomimo, że kurczak nazywa się maślany, to w tej wersji jest bez dodatku nabiału (ale jeśli chcecie to oliwę możecie zastąpić masłem, a mleczko kokosowe śmietaną 18%).

Przepisy tego typu zazwyczaj przerażają ilością składników, ale są to głównie różne przyprawy. Można skorzystać z gotowych mieszanek, ale należy zwracać uwagę na ich skład, aby faktycznie były w nich same zioła i naturalne przyprawy, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku i wypełniaczy.

 

3

Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: marynowanie minimum 30 minut, pieczenie i gotowanie 70 minut.

Składniki na kurczaka i marynatę:

  • 650g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 90g jogurtu roślinnego (może być zwykły jeśli używacie nabiału), u mnie PlantOn naturalny
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry (może być garam masala lub każde inne w proszku)
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 3cm kawałek imbiru
  • 1 mała cebula
  • 750ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki nerkowców bez soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczka mielonych goździków
  • 150ml mleczka kokosowego (lub śmietany 30% w wersji nabiałowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżki cukru brązowego lub kokosowego
  • Sok z połowy cytryny

Do podania:

  • Ryż basmati
  • Duszone warzywa: np. papryka, brokuły, szparagi, cukinia, bakłażan
  • Świeża kolendra
  • Papryczka chilli

Sposób wykonania:

Kurczak

  1. Kurczaka pokrój na 6-8cm kawałki.
  2. W blenderze zmiksuj ze sobą czosnek, imbir i kolendrę (można użyć mielonej).
  3. Wymieszaj kurczaka z pastą z imbiru i czosnku, dodaj resztę przypraw oraz jogurt i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).

Po marynowaniu:

  1. Nagrzej piekarnik do 180*C.
  2. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i włóż naczynie na najwyższą półkę w piekarniku (możesz ustawić funkcję grill).
  3. Piecz po około 5 minut na stronę, do lekkiego przypieczenia (w sumie około 10-12 minut). Kurczak w środku nie musi być dopieczony, będzie się jeszcze gotował w sosie.

Sos:

  1. W blenderze zmiksuj czosnek, imbir, nerkowce i pomidory.
  2. W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej oliwę, następnie dodaj przyprawy: paprykę, pieprz cayenne, curry, goździki i wymieszaj. Po chwili dodaj mieszankę z pomidorów i gotuj na małym ogniu około 30 minut, okazjonalnie mieszając.
  3. W międzyczasie ugotuj ryż.
  4. Po 30 minutach do pomidorów dodaj mleczko kokosowe, sól i cukier. Następnie dodaj kurczaka, wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut (upewnij się, że kurczak jest ugotowany).
  5. Spróbuj sosu, dodaj sok z cytryny i dopraw jeśli to potrzebne.
  6. Danie najlepiej smakuje odgrzane po kilku godzinach (wtedy ryż i dodatki ugotuj tuż przed podaniem).

 

2

Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji (z 50g ryżu, bez innych dodatków)

Energia: 675 kcal

Białko: 47g

Tłuszcz: 22g

Węglowodany: 67g

Błonnik: 7g