Dietetyk Anna Okoń | Placki owsiano bananowe (bezglutenowe, bezmleczne)
15637
single,single-post,postid-15637,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
placki bananowe

Placki owsiano bananowe (bezglutenowe, bezmleczne)

Jeśli w lodówce zalegają Wam dojrzałe banany, a pod ręką macie płatki owsiane lub mąkę owsianą i jajko, to możecie zrobić pyszne placki na śniadanie.

Do ich przygotowania można użyć gotową mąkę lub zmiksować płatki w młynku lub blenderze.

Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej to placki przygotujcie na bazie bezglutenowej mąki owsianej lub płatków.

Dodatek oliwy do ciasta sprawi, że placki nie będą przywierać do patelni.

Do placków pasuję sezonowe owoce oraz masło orzechowe.

 

Ilość: 2 porcje (około 7-8 placków)

Czas wykonania: 25 minut

Składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki owsianej (można wymieszać pół na pół z migdałową)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. W naczyniu blendera umieść banany, jajko, syrop klonowy i sok z cytryny, dokładnie zmiksuj.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę owsianą z cynamonem, sodą, gałką i solą.
  3. Wmieszaj suche składniki do masy bananowej. Pod koniec dodaj do ciasta oliwę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  4. Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść i zmniejsz ogień.
  5. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na placek i smaż z jednej strony około 3 minuty.
  6. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni ciasta, odwróć placki na drugą stronę i smaż około 3 minuty.
  7. Serwuj ze świeżymi owocami.

placki bananowe1

Wartości odżywcze dla 1 z 2 porcji:

Energia: 400kcal

Białko: 11g

Tłuszcz: 12,5g

Węglowodany: 58g

Błonnik: 6,5g