Dietetyk Anna Okoń | Kurczak chow mein z makaronem ryżowym
15631
single,single-post,postid-15631,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
2

Kurczak chow mein z makaronem ryżowym

Szybkie danie z kuchni azjatyckiej w stylu stir-fry, czyli po prostu mieszaj i smaż.

Chow mein to w oryginale głównie smażony makaron z dodatkami w postaci mięsa i warzyw, jednak w mojej wersji to właśnie makaron jest tutaj dodatkiem.

Możecie dowolnie wymieniać warzywa, na przykład na pieczarki, brokuły, cukinię.

Uważajcie przy dosalaniu potrawy, ponieważ sos rybny i sojowy już są mocno słone.

1

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 340g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego (np. tamari)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub tapiokowej, może być też maranta)
  • Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Sól (ilość zależna od tego jak słony jest sos rybny i sojowy)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 garści świeżego szpinaku lub roszponki
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • 80g makaronu ryżowego

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka pokrój na kawałki (około 2x2x1cm)
  2. Wymieszaj kurczaka z 1 łyżka oliwy, sosem sojowym i rybnym, octem i olejem sezamowym. Wmieszaj do tego suszony czosnek i suszony imbir oraz skrobię, odłóż na przynajmniej 15 minut.
  3. Rozdrobnij warzywa: marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobne paski, cebulę pokrój w pióra, czosnek na plasterki, imbir na plasterki, paprykę w paski a chili w plasterki.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni lub w woku i podsmaż na niej cebulę, dodając do odrobinę soli. Następnie dodaj marchew, paprykę, chili czosnek i imbir. Podsmażaj przez około dwie minuty, następnie przykryj i duś jeszcze 5 minut.
  5. Do warzyw dodaj kurczaka i mieszaj aż przestanie być różowy (jeżeli wolisz bardziej wysmażone mięso, możesz przykryć patelnię i wydłużyć czas gotowania. Pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas).
  6. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
  7. Pod koniec dodaj szpinak lub roszponkę i wmieszaj do całości.
  8. Danie możesz wymieszać z makaronem na patelni lub podać je osobno na talerzu.
  9. Całość udekoruj świeżą kolendrą i kawałkami chili.

3

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Energia: 505kcal

Białko: 43g

Tłuszcz: 14g

Węglowodany: 49g

Błonnik: 6,5g