Dietetyk Anna Okoń | Gofry bezglutenowe, puszyste i bardzo smaczne
15625
single,single-post,postid-15625,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
3

Gofry bezglutenowe, puszyste i bardzo smaczne

Przepis na tej samej bazie co ostatnie placki z dodatkiem pomarańczy. Jeżeli posiadacie gofrownicę to warto urozmaicić Wasze śniadania. Ciasto możecie przygotować wcześniej, choć jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. A samo robienie gofrów uzależnione jest jedynie od mocy Waszej gofrownicy.

 

Gofry są bezglutenowe, możecie też wykonać je w wersji bezmlecznej, wtedy zamiast jogurtu krowiego dodajcie jogurt roślinny.

Gofry same w sobie są bardzo smaczne, ale warto dodać do nich sezonowe owoce, trochę jogurtu lub śmietanki kokosowej, a dla słodkolubnych odrobinę miodu lub syropu klonowego. Na gorącym gofrze można też rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady.

1

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji:2

 

Składniki:

  • Jogurt grecki (lub roślinny) 125g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 55g mąki migdałowej
  • 65g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Dodatki do ciasta: wanilia lub cynamon

Sposób wykonania:

  1. Jajko wymieszaj razem z jogurtem i syropem klonowym.
  2. Następnie dodaj mąkę migdałową, skrobię, proszek, sól i wanilię lub cynamon, wymieszaj dokładnie.
  3. Na koniec do ciasta wmieszaj oliwę.
  4. Rozgrzej gofrownicę, następnie nałóż ciasto i piecz aż wafle będą lekko rumiane.
  5. Używając mojej gofrownicy, z tej porcji ciasta zrobiłam 3 gofry.

Dodatki: świeże owoce, jogurt, miód, gorzka czekolada

 

Wartości dla 1 z 2 porcji gofrów bez dodatków:

  • Energia: 410kcal
  • Białko: 12g (dla jogurtu greckiego, dla kokosowego 10g)
  • Tłuszcz: 24g
  • Węglowodany: 36g
  • Błonnik: 3,5g

2