Dietetyk Anna Okoń | Chili z indykiem
15618
single,single-post,postid-15618,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
IMG_7885LM

Chili z indykiem

Jedno z moich ulubionych dań. Łatwo się je robi, można śmiało modyfikować dodatki, na przykład dodając inne warzywa, więcej ostrych przypraw lub więcej/mniej ryżu. Czas gotowania to jedynie 30 minut, choć muszę przyznać, że im dłużej chili  się gotuje na małym ogniu, tym lepiej smakuje. A najlepsze jest odgrzane następnego dnia, dlatego najlepiej podwoić składniki 🙂

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min plus gotowanie, minimum 30min (im dłużej gotowane tym smaczniejsze)

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (można pominąć)
  • 1 marchewka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • 500g mielonego mięsa (u mnie podudzie z indyka)
  • 800g pasaty pomidorowej
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy:
    • 1/3 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
    • 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka majeranku
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka kakao
    • Sól i pieprz

 

Do podania: ryż, awokado, świeża kolendra, sok z limonki

 

Sposób wykonania:

  1. Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj mięso i drobno pokrojoną papryczkę chili. Smaż do otrzymania różowego mięsa (około 10 minut).
  3. Następnie dodaj wszystkie przyprawy poza solą i kakao, dokładnie wymieszaj.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 5-10 minut.
  5. Dodaj pomidory, sól i kakao, wymieszaj.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj (im dłużej tym lepiej, minimum 20 minut).
  7. Ugotuj ryż.
  8. W międzyczasie pokrój słodką paprykę i cukinię, dodaj je do potrawy na 15 minut przed podaniem.
  9. Przed podaniem wymieszaj z odcedzoną fasolą i kukurydzą.
  10. Podawaj z ryżem, kawałkami awokado i świeżą kolendrą.

 

Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji, podanej z 50g ryżu i ¼ awokado:

Energia: 650kcal

Białko: 37g

Tłuszcz: 16g

Węglowodany: 78g

Błonnik: 16g

IMG_7881LM