Dietetyk Anna Okoń | Zapiekanka z cukinią, batatem i chorizo (śniadanie dla zapracowanych)
15579
single,single-post,postid-15579,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
IMG_7392

Zapiekanka z cukinią, batatem i chorizo (śniadanie dla zapracowanych)

Świetny sposób na śniadanie dla zajętych, które można wykonać wcześniej. Możecie zwiększyć ilość składników i zrobić zapiekankę na 2-3 dni, wystarczy ją po prostu podgrzać.

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 kiełbasy chorizo (ok. 50g)
  • 1 mała cukinia, starta na dużych oczkach
  • 1 mały batat, starty na dużych oczkach
  • ½ cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Świeża bazylia do dekoracji

Sposób wykonania:

1)      Piekarnik nagrzej do 175*C

2)      Na patelni podgrzej ½ łyżki oleju, dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, startą cukinię, batata i cebulę. Wszystko razem podduś ok. 5 minut i odparuj nadmiar wody.

3)      W misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem, odłóż.

4)      Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem kokosowym.

5)      Do naczynia żaroodpornego przenieś zawartość patelni i polej masą jajeczną.

6)      Całość zapiekaj ok. 15-20 minut, podawaj ze świeża bazylią.

IMG_7386

Energia: 644kcal

Białko: 30,4g

Tłuszcz: 45,4g

Węglowodany: 25,1g

Błonnik: 5,8g