Dietetyk Anna Okoń | Kokosowo – czekoladowy pudding chia
15551
single,single-post,postid-15551,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
IMG_7277 (2)

Kokosowo – czekoladowy pudding chia

IMG_7272 (2)

To najszybszy i bardzo smaczny sposób na drugie śniadanie do pracy. Możesz też z niego zrobić wersję śniadaniową.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas chłodzenia: min. 2 godziny

Składniki na bazę (2 porcje):

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 100ml wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/3 laski wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki (ok. 50g) nasion chia

Dodatki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych
  • Owoce sezonowe
  • orzechy
  • (w wersji śniadaniowej miód zastąp ksylitolem lub erytrytolem, możesz dodać miarkę odżywki białkowej lub kolagenu w proszku, a z owoców wybierz te jagodowe)

Sposób wykonania (baza):

  1. W misce połącz ze sobą mleko, wodę, miód, wanilię i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do mieszanki dodaj nasiona chia i wymieszaj. Pozostaw na 20 minut i ponownie przemieszaj, włóż do lodówki. (zdjęcie 1.)
  3. W międzyczasie możesz jeszcze raz przemieszać. Taką bazę możesz przechowyNew Phototastic Collage

    wać w lodówce do 5 dni.

Dodatki:

  1. Do połowy masy dodaj wiórki, do drugiej kakao i wymieszaj (zdjęcie 2.).
  2. Do słoiczków nałóż masę kakaową.
  3. Następnie dodaj pokrojone owoce.
  4. Na owocach ułóż warstwę kokosową.
  5. Na wierzchu ułóż resztę owoców i odrobinę orzechów.
  6. Zakręć słoik i zabierz ze sobą do pracy.

 

Jeśli chcesz zjeść ten pudding na śniadanie to wraz z dodawaniem kakao i wiórków, wmieszaj do masy kolagen/ odżywkę białkową.

IMG_7269 (2)

IMG_7277 (2)

Wartości dla wersji z miodem, bananem i jabłkiem:

  • energia: 550kcal
  • B:10g
  • T:42,5g
  • W: 28g

wartości dla wersji śniadaniowej z erytrytolem, 100g truskawek i 15g izolatu białkowego na porcję

  • Kcal: 543
  • B: 22,5g
  • T: 42,5g
  • W: 13g