Dietetyk Anna Okoń | Muffinki jajeczne z szynką i warzywami
15520
single,single-post,postid-15520,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Muffinki jajeczne z szynką i warzywami

Jest to szybka i pyszna propozycja na śniadanie. Do gotowych muffinek dodajcie 2 garści rukoli lub innej sałaty, polanej oliwą z oliwek i będziecie mieli pełnowartościowe i sycące śniadanie. Mogą być serwowane zaraz po upieczeniu lub przygotowane dzień wcześniej i odgrzane lub zjedzone na zimno.

IMG_6931

Składniki na 12 sztuk (4 porcje):

  • 12 jaj
  • 12 plastrów szynki (np. parmeńskiej) lub boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • Pesto bazyliowe (domowe, jeśli masz alergię na mleko)
  • Pieprz, zioła prowansalskie
  • Oliwa/olej kokosowy do nasmarowania foremek

Sposób wykonania:

1)      Piekarnik nagrzej do 180*C.

2)      Foremkę do muffinek z 12 gniazdami nasmaruj tłuszczem.

3)      W każdym wgłębieniu ułóż szynkę lub boczek, aby wypełniły jego ściany i spód.

4)      W misce rozbełtaj jajka razem z przyprawami (lepiej nie dodawać soli, ponieważ Pesto i szynka są już słone) i zmiażdżonym czosnkiem, następnie rozlej zawartość do każdego gniazda.

5)      Do każdej muffinki dodaj pokrojone w kostkę awokado i paprykę oraz po ok. ½ łyżeczki Pesto.

6)      Piecz ok. 12-15 minut, serwuj na ciepło z rukolą lub inną sałatą polaną oliwą z oliwek.

7)      Resztę przechowuj w lodówce na następne śniadanie J

Wartości odżywcze w porcji (3 sztuki):

Białko 30g
Tłuszcz 33,5g
Węglowodany 8g
Błonnik 2,7g
Energia 460kcal

 

IMG_6926